Sprint Tour I Valvojan lausunto

Kilpailut juostaan Linnainmaan – Mannerheiminkallion todella runsaspolkuisessa maastossa. Myös kiviä ja jyrkänteitä on runsaasti. Nastarit on varmasti paras jalkine, joskin nappuloilla (ja jopa lenkkareillakin) pärjää. Maasto tarjoaa sopivasti helppoutta, mutta samalla sopivasti haastetta, kun vauhti kasvaa. Helposti käy niin, että lähtee väärää polkua väärään suuntaan – siksi kompassin käyttö on tärkeää. Myös suorituksen hallinnan = itsensä hallinnan keinoja joutuu varmasti käyttämään. 

Huomattava on, että pääosin samalla alueella käydään kaksi kisaa: Hämeen kompassiviesti ja Tampere Sprint Tourin I osakisa. Varsinkin aikuisille ja ikähenkilöille ohjeena/vaatimuksena on: noudata pientä varovaisuutta, jos lapsia osuu samaan aikaan samoille leimasimille.  Kiitos. 

Tampere Sprint Tour I

Varmasti moni oudoksui kilpailukutsussa mainittua kartan mittakaavaa 1:5000 ja kyselyjä kilpailunjohdolle tulikin, että mitä oikein on luvassa. Mielestäni suunnistuksen ja myös sprinttisuunnistuksen vahvuus ja hienous on se, että sama laji voi tarjota monenlaisia elementtejä: vaativaa kaupunkisprinttiä, puistosprinttiä ja jopa metsäsprinttiä. 

Linnainmaan – Mannerheiminkallion runsaasti polkuja sisältävä kaupunkimetsä tarjoaa jopa sprinttiin hyvän maaston ja tähän kisaan sopii myös 1:5000 mittakaava, vaikkei se normaalin sprintin sääntöjen mukaista olekaan. Valvojan ja liiton luvalla tälläiseen lähikilpailuun tämä on kuitenkin mielestäni oikea ratkaisu.

Kannustin myös kilpailunjohtoa tekemään Sprint Tourin kolmesta osakisasta yhteispistekisasarjan, jossa yhteispisteisiin lasketaan kolmesta kisasta kahdet pisteet mukaan. Näin joku voi halutessaan jättää metsäsprintin pois, jos siltä tuntuu. Minun mielestäni tämä metsäsprintti tuo vain oivan lisän ja vivahteen  TST-kisasarjaan.

Sprint Tourin I osakisan ratamestarin kanssa ’pallottelimme’ radoista melkein 10  eri versiota. Mielestäni ratojen ’hieronnassa’ löysimme metsäsprinttiin sopivat sprinttimäiset elementit: rytmitys, lyhyet välit – pitkät välit, suunnan muutokset, suoraan vai aika kaukaakin kiertäen ja jopa hiihto- ja pyöräsuunnistuksesta tuttua elementtiä: kulkualusta nopeus… Siinä hyvää pähkäiltävää kilpailijoille vauhdikkaan metsäsprintin tiimellyksessä. Normisprintistä poiketen, kompassia kannattaa varmasti välillä käyttää… Ja tietenkin koodit katsoa, koska rasteja on alueella runsaasti. 

Tsemppiä kisaan!

Valvoja Mikko ’Lammikko’ Eskola, TP