Kisavinkkejä aloitteleville

Kilpailut ovat suunnistuksen varsinainen herkku: Kun harjoitusmetsät ovat jo tuttuja ja iltarastitkin koluttu moneen kertaan, pääsee kilpailuissa uusiin maastoihin ja erilaisille radoille. Joku tykkää nimenomaan kilpailla muita vastaan, toinen hakee uusia tehtäviä ratkottavaksi, kolmas haluaa viettää kivan päivän kisapaikalla hyvässä porukassa.  Kaikki käy. Tärkeintä on uskaltaa lähteä mukaan.

Nämä ohjeet on kirjoitettu vuonna 2019. COVID-epidemia on vaikuttanut moniin kisajärjestelyihin joten perehdy järjestäjien ohjeisiin aikatauluista, etäisyyksistä sekä tarjolla olevista palveluista

Kilpailuihin ilmoittautuminen

1. Onhan lisenssi voimassa? Ja vakuutus? Lue lisää Suunnistusliiton sivuilta

2. Ilmoittaudu kilpailuun Suunnistusliiton Irma-järjestelmässä. Mikäli et ole rekisteröinyt kilpailijaa Irmaan, rekisteröidy ja täytä kilpailijan tiedot. Tee tämä ajoissa, koska rekisteröitymisestä voi kulua pari päivää, että saat ilmoittautumisoikeudet.

Onko sinulla oma emit? Jos on, merkitse se omiin tietoihisi Irma-järjestelmässä. Jos ei, voit lainata suunnistuskoulun emitiä, joka merkataan tietoihisi kisan ajaksi.

3. Mene kilpailukalenteriin ja valitse listalta haluamasi kisa, klikkaa ”Ilmoittaudu” ja jatka ohjeiden mukaan.

Ilmoittautuessa valitaan haluttu kilpailusarja. Mikä on oikea sarja? Sarjat ja lyhenteet on koodattu seuraavasti:
H/D: Poika / Tyttö (perinteen mukaisesti ilmeisesti ruotsinkieliset lyhenteet herrarna / damerna
Numero: Lapsen ikä vuoden lopussa (enintään)
RR: Rastireitti, koko reitin läpi kulkee avustava opastusnauha (siimari), rastit kiinni siimarissa. 
S: Saattaja sallittu. Huoltaja saa juosta radan lapsen kanssa
Esimerkki: H8RRS: Pojat, tänä vuonna kahdeksan vuotta täyttävä tai nuorempi, rastireitti, saattaja mukana.

Tarvittaessa kysy ohjaajalta etukäteen, mikä sarja olisi sopiva.

Lisätietoa myös lasten ratojen perusteista

Ilmoittaudu ajoissa. Ilmoittautuminen sulkeutuu yleensä noin viikko ennen kisaa, SM-kisoissa vielä aikaisemmin.

4. Lue myös kilpailukutsu.

Ennen kilpailupäivää

1. Tutustu kisan webbisivuihin. Niihin on linkki Irmasta kilpailun kohdalta sekä järjestävän seuran sivuilta. Seuraa junnupalstaa Kooveen keskustelut-sivulla.

2. Kulkeminen, mieti millä menette/lapsesi kulkee kisapaikalle ja sieltä kotiin. Kokemattomampi kilpailija varmasti haluaa, että oma huoltaja on mukana, mutta kokemuksen lisääntyessä kimppakyydit ja kaverin kanssa kisakeskuksesta lähtöön kulkeminen on hyvä vaihtoehto.

3. Lue kilpailuohjeet webbisivulta. Ne ilmestyvät yleensä kilpailua edeltävällä viikolla, joskus hyvinkin viime tipassa ennen kisaa. Kilpailuohje on nähtävänä myös kisapaikalla, mutta voi olla hyvä idea tulostaa/tallentaa se itselle mukaan. Mitä sanotaan sinun radastasi? Onko erikseen kerrottu kielletyistä alueista tai erityisistä rastimerkeistä? Vanhempien kannattaa käydä tärkeimmät asiat lasten kanssa lävitse ennen kisaa.

Selvitä kilpailuohjeista:
Mistä lähdöstä oma ratasi lähtee. Usein kisoissa lasten radat lähtevät aivan eri paikasta kuin aikuisten, ja isoissa kilpialuissa lähtöjä voi olla monessakin eri paikassa. On tärkeää tietää, mihin niistä menee.
Millainen viitoitus omaan lähtöön on ja mistä viitoitus lähtee?
Miten pitkä matka on parkista kisakeskukseen ja kisakeskuksesta lähtöön. Molemmat välit kuljetaan jalan, joten voit arvioida, kauanko niihin pitää varata aikaa. Joskus autolla pääsee llähelle kisakeskusta, joskus kävelymatkaa saattaa olla reilustikin.
Käytetäänkö kilpailunumeroita ja mistä ne saa? (Joskus ne saa lähdöstä, joskus kisakeskuksesta.)
Mistä saa emitin tarkastuslipukkeet? (Kilpailunumeroiden luota, lähdöstä vai infosta?)

5. Tarkista lähtölista

Oma lähtöaika?
Oma kilpailunumero?

Onko oma emit-numero listassa oikein? Jos ei ole, sinun on käytävä kisapaikalla infossa selvittämässä asia ENNEN lähtöäsi, varaa siihen aikaa. Tai voit yrittää hoitaa asian sähköpostilla/puhelimitse ennen kisaa kilpailukutsusta tai Irmasta löytyvien yhteystietojen kautta. Jos sinulla on oma emit, se tulee automaattisesti Irmasta, mutta lainaemitin tapauksessa numero voi tietysti vaihdella eri kisoissa.
Nämä tiedot kannattaa kirjoittaa itselle muistiin. Samoin lähdön numero.

6. Tee aikataulu kisapäivälle, esim:

Lähtö on klo: 11:21
Haluan olla lähdössä klo: 11:11
Lähtöön lähdettävä kisakeskuksesta klo: 10:55 (matkaa x,x km)
Vessaan klo: 10:45
Verryttelemään klo: 10:30
Nastarit jalkaan, varusteiden tarkistus klo: 10:20
Kisapaikalla oltava klo: 10:00
Parkissa oltava klo: 9:40 (Kävelymatka parkista 20min)
Kotoa lähteminen klo 9:10 (ajoaika 30 min)
Aamupala klo:
Herääminen klo:

..ja tähän aikatauluun sitten mahd. välipalat oman mieltymyksen ja tilanteen mukaan.

Huippusuunnistajatkin tekevät kisapäivälle aikataulun etukäteen. Näin varmistetaan, että energiaa ei menee turhaan miettimiseen kisapaikalla vaan voi keskittyä itse kisaan.

7. Tarkista, että kisavarusteet on kunnossa:

Nastarit, Koovee-kisapaita, suunnistushousut, suunnistussukat, emit, kompassi (jos käytössä), verkkatakki, verkkahousut, 4 hakaneulaa.

8. Pakkaa mukaan

* Lämpimät vaihtovaatteet kisan jälkeen puettavaksi, tarvittaessa myös pipo ja hanskat
* Kisavarusteista ne, joita et pue päällesi jo lähtiessä
* Eväät ennen ja jälkeen kisan sekä täysi vesipullo. Kisapaikalta saa yleensä ostaa voileipiä. Juomavettä on yleensä saatavilla.
* Pyyhe (metsäkisojen pesupaikalla useimmiten EI saa käyttää saippuoita eikä sampoita, selviää kisaohjeesta)
* 4 hakaneulaa, teippiä kengännauhoja varten (esim. maalarinteippi, ilmastointiteippi, fysioteippi)
* kynä
* tuplatsekkaa, emit, kompassi, nastarit

9. Lue ratamestarin ohjeet.

Ratamestarin ohjeista saattaa selvitä kisan kannalta hyödyllistä tietoa esim. maastosta.

Kilpailupäivänä

1. Muista ottaa emit, kompassi, nastarit, hakaneulat, vesipullo ja eväät sekä muut kisakamat, jotka pakkasit eilen.

2. Syö ja juo riittävän aikaisin (monelle sopii syöminen n. 2 h ennen kisaa), ei ole kiva juosta täydellä mahalla. Ei karkkia eikä limuja.

3. Ole ajoissa kilpailupaikalla. 1,5h on ensikertalaiselle hyvä arvio, josta aloittaa. Parkki voi olla kaukanakin kilpailukeskuksesta, vessoille on varmasti jonoa, jotain voi olla unohtunut kotiin. Lisäksi alla mainittuihin toimiin on varattava aikaa. Hakeudu Kooveen muiden suunnistajien porukaan. Kooveella on usein mukana myös keltainen teltta, johon pääsee sateensuojaan.

4. Selvitä, mistä saat kilpailunumerosi ja hae se. Jos et muista omaa numeroasi, tarkista se lähtölistasta, joka on numeroiden välittömässä läheisyydessä esim pöydän kulmassa roikkumassa.

5. Laita emitiin tarkistuslipuke. Niitä saa yleensä kilpailunumeroiden luota tai lähdöstä. Tarkastuslipukkeeseen kannattaa kirjoittaa nimi ja emit-numero ja sarja. Kiinnitys kannattaa myös varmistaa pienillä teipinpaloilla. Joksus (harvoin) käy niin, että eletroninen leimaus ei ole syystä tai toisesta toiminut, tällöin tarkistuslipuke todistaa, että rastilla on käyty.

6. Tsekkaa, mistä ja millaisella nauhalla merkittynä alkaa opastus omaan lähtöösi. Kisapaikalla on aina nk. opastuspaalu, joka opastaa mm. lähtöihin, vessoihin ja infoon. Usein opastus kuhunkin lähtöön alkaa siitä ja on merkattu eri värisillä tai erilaisilla nauhoilla 

7. Laita nastarit jalkaan ja kiristä nauhat sopivasti. LAITA TUPLASOLMUT JA TEIPPAA LOPUKSI lenkit niin, että ne eivät aukea metsässä. On myös tärkeää, että nauhoihin ei jää lenkkejä, jotka voivat tarttua johonkin.

8. Lähde omaan lähtöön ajoissa niin, että olet lähtöpaikalla n. 10min ennen omaa lähtöaikaasi. Tutustu lähdön toimintaan mutta pysy samalla liikkeessä, että alkuverkka ei mene hukkaan.

9. 5-6 min ennen lähtöaikaa sinut kutsutaan lähtökarsinaan kuuluttamalla nimesi. Jos myöhästyit kuulutuksesta, mene välittömästi lähdön henkilökunnan luokse ja ilmoittaudu itse. He ohjaavat sinut eteenpäin.

Jos myöhästyit lähdöstäsi, voit silti juosta radan. Myöhästymisaika vain tulee osaksi kokonaisaikaasi. Mutta mene silti, kun sinne asti olet tullut. Myöhästymisiä sattuu joka kisassa milloin kenellekin, siitä ei kannata huolta kantaa. Voittoon ei ehkä ole enää mahdollisuuksia, mutta saat ainakin hyvän harjoituksen. Myöhästynyt lähtijä ilmoittautuu itse lähdön henkilökunnalle, jonka ohjeiden mukaan kilpailija pääsee lähtemään.