Jukolan voittajajoukkue 1966 on poissa

Jukolan voittajajoukkueen 1966 viimeinen edustaja Into Sandström (sittemmin Purme) on poistunut joukostamme. Into syntyi 26.11.1941 Tampereella ja kuoli 24.8.2021 Helsingissä.

Into ja hänen kolme veljeään harrasti urheilua pienestä pitäen. Kooveen onneksi Sandströmin pojat muuttivat Ylöjärveltä Mattilan Epun pihapiiriin Viinikanojan varteen elokuussa 1954. Eppu oli Kilpa-Veljien vahvoja miehiä (Kivijärven ”isä”, seuran johtohenkilöitä ja maailman parhaita keihäänheittäjiä aikoinaan). Kun me veljekset urheilimme jatkuvasti, Eppu sanoi meille: ”Tulkaa pojat Kilpa-Veljiin ja Kivijärvelle, siinä saatte urheilla hyvässä ohjauksessa.” Jahkailimme vielä yli kaksi vuotta, mutta sitten tulimme seuran touhuihin. Ja sille tielle jäimme!

Vanhin veljeksistä tyytyi lähinnä kuntourheiluun, mutta Into veti nuoremmat veljensä kilpaurheiluun. Seurassa oli hyviä nuorten ohjaajia varsinkin suunnistuksessa, mm. Matti Koski ja Ensio Salomaa. Niinpä veljekset valitsivat suunnistuksen lajikseen.

Into oli älykkäänä suunnistajana heti huipulla. Seuran ensimmäisen nuorten SM-mitalin (hopeaa H18:ssa) Into sai 1959 ja ensimmäisen SM-kullan (H20 yöllä) 1961. Hän oli ensimmäinen seuran nuorukainen maaottelussa (H20 kolmas sija) 1960. Into oli myös seuran ensimmäinen oma kasvatti miesten maajoukkueessa. Nuorten kouluttamisessa hän oli innokas jo toisena suunnistusvuotenaan.

Tampereen Kilpa-Veljien suunnistajat alkoivat järjestää suunnisharjoituksia 1940-luvun puolivälissä. Radat olivat niin vaikeita, että niiden selvittäminen oli lapsille ja nuorillekin melkein mahdotonta. Varsinainen nuortenkoulutus alkoi vuonna 1956. Muutama nuori voitti jopa kansallisia kisoja vuoden, parin kuluessa.

Seuran naiset olivat saaneet SM-viestissä pronssia 1955 ja Jouko Kattelus oli maaottelussa toinen 1956. Nämä hyvinä esimerkkeinä seuran nuortenkoulutus alkoi toden teolla Kaupissa toukokuun alussa 1958.
Silloin monikymmenpäinen nuorten joukko oppi suunnistusta sisällä ja ulkona. Useasta tällä suunnistuskurssilla olleesta tuli SM-mitalisteja, Jukolan menestyjiä, nuorten suunnistusopettajia ym. Jouko Katteluksen niukka häviö ja hopea SM-kisoissa syksyllä 1958 innosti nuoria eteenpäin hyvin alkaneessa harrastuksessaan.

Vuonna 1959 Terttu Terho (myöh. Molin) voitti tyttöjen maaottelun.
Ensimmäiset nuorten saavutukset oli koettu.

Menestystä riitti erityisesti seuraavalla vuosikymmenellä, mutta siitä enemmän seuraavassa Kotirastissa.

You may also like...