Yli 60 vuotta seuran ja suunnistuksen hyväksi!

by Migrator
Jaoston tiedotteet

Seuran jäsenenä 70 vuotta, nuorten ohjaajana yli 60 vuotta, suunnistuskisojen ratamestarina, johtajana, valvojana ja muissa tärkeissä tehtävissä, seuran eri jaostoissa ja toiminnoissa 60 vuotta. Kooveen Tuen sihteerinä 25 vuotta ja suunnistusjaostonkin 22 vuotta. Omalla kilpailu-urallaan Jukolan viestissä kolme kertaa kymmenen parhaan joukossa. Erittäin aktiivinen talkootyö seuran ja suunnistuksen hyväksi jatkuu edelleen...

Matti Koski on syntynyt 6.7.1935 Tampereella, joten hän täyttää tänään 80 vuotta. Matti liittyi Tampereen Kilpa-Veljien jäseneksi 1945. Hän urheili kotinsa vieressä olevalla Viinikan urheilukentällä Ahoniemen Topin opastuksella ja kävi voimistelemassa Nekalan koululla. Luokkakaverina oli mm. tuleva voimistelun olympiapronssimies Martti Mansikka. Kilpa-Veljien pojat ja tytöt harjoittelivat myös Frenckellin voimistelusalilla Helsingissä 1946 pidettävien TUL:n Liittojuhlien joukkuevoimisteluesitystä varten. Seurastamme osallistui kymmeniä nuoria, jotka majoittuivat Kallion kansakoululla.

Myös yleisurheilu kuului vahvasti Kooveen nuorten harrastamiin lajeihin. Porin Pyrintöä vastaan oli seuraotteluja Tampereella ja Porissa. Matti juoksi nuorempana lähinnä pikamatkoja, myöhemmin pitempiä matkoja.

Matti asui Viinikan kirkon vieressä, joten Tampereen seurakunnan kerhopoikien (TSK) monipuoliseen toimintaan oli helppo osallistua. Matti pelasi TSK:ssa pesäpallossa jopa nuorten pm-hopeaa. Kirkon alakerrassa pojat pelasivat paljon pöytätennistä. Kun sitten lehdessä oli ilmoitus erikoisseuran perustamisesta, useat pojat liittyivät Tampereen Pöytätenniskerhoon. Matti osallistui muutamaan kilpailuun.

Tampereen Suunnistajiin Matti liittyi 1940-luvun lopulla innokkaan suunnistusmiehen Vaseniuksen vetämänä. Matti kävi ahkerasti harjoituksissa ja myös jonkin verran kilpailuissa. Kun Kilpa-Veljet suunnitteli tosissaan vuoden 1954 Jukolaan osallistumista, Matti muutti 1953 Kooveen suunnistajiin. Seuran jäsenhän hän oli ollut jo vuodesta 1945. Ennen Jukolaa talvi harjoiteltiin hiihtämällä ja juoksemalla hangessa. Keväällä 1954 oli jatkuvasti suunnistusharjoituksia. Niinpä Jukolassa juostiin hienosti kymmenenneksi heti ensimmäisellä kerralla.

Matti ei ollut henkilökohtaisissa suunnistuskisoissa useinkaan kärjessä, mutta viesteihin hän keskittyi ja  onnistui usein hyvin. Jukolan viestissä Matti oli parhaimmillaan sijoilla 6, 7, 10 ja 19. Myös SM-viestit sujuivat.

Matti, Ensio Salomaa ja Kaarlo Kunelius alkoivat järjestää suunnistuskursseja nuorille lähes 60 vuotta sitten. Niinpä Kilpa-Veljistä tuli lahjakkaiden nuorten kehittyessä johtava suunnistusseura 1960-luvulla.

Matin aikuisiän urheilulajeista pitää vielä mainita jalkapallo, jota Matti potki ensin Linkosuon puulaakijoukkueessa ja sitten Kooveen maakuntasarjajoukkueessa aina muutamia pelejä kesässä. Ikämiehiin siirryttyään Matti pelasi Tampereen Palloilijoissa yhden kesän maajoukkuemaalivahti Risto Hannulan houkuttelemana ja sitten Kooveen ikämiesjoukkueessa noin 50-vuotiaaksi asti.

Matti meni naimisiin seuran suunnistajan Marjan kanssa. Heidän lapsensa Olli, Timo ja Kimmo ovat myös Kooveen suunnistajia. Matti ja Marja ovat Kooveen kunniajäseniä.

Matin tehtävistä kertominen olisi monen tällaisen jutun mittainen. Koska ne aika suurelta osin liittyvät Kooveen suunnistukseen, niistä voidaan kertoa myöhemmin eri yhteyksissä.

PALJON ONNEA JA TERVEYTTÄ, MATTI!